Ana içeriğe atla

Informatica Feminale 2014

Bremen Üniversitesinde düzenlenen Informatica Feminale 18-29 Ağustos 2014 tarihleri arasında Almanya'nın hepimizin Bremen Mızıkacıları ile tanıdığı kuzeydeki şehri Bremen'de düzenlendi. Türk ve Almanlar başta olmak üzere hem öğrenci hem de eğitmen kadrosu çok farklı milletleri ve insanları bir araya getirdi. Bu yılın Türk-Alman bilim yılı olmasından güç alarak Veronika Oechtering, Zeynep Demir ve beraberindeki kocaman bir ekip herşeyi bizim için baştan sona organize ederek bıkmadan, usanmadan, güler yüzle dolu 2 haftayı bize hediye ettiler. En başından sonuna kadar gerçekten tüm organizasyon kusursuzdu.



Bremen Almanya'nın bir çok şehri gibi yemyeşil bir şehir ve hava çok soğuk ve sürekli yağmurlu olmasına rağmen şehrin içinde olmak bile bizi çok mutlu etti. Şehir içerisinde ulaşım inanılmaz kolaydı, eğer şehri daha iyi biliyor olsaydık tıpkı şehrin çoğunluğu gibi her yere biz de bisikletle giderdik diye düşünüyorum. Bir çoğumuzun 2 hafta boyunca istisnasız her gün dersi vardı. Dersler bittikten sonra çoğu zaman ya bir mekanda toplanıp sohbet ediyor yada Bremen'in gezilecek yerlerini geziyorduk. Bu 2 haftalık süreçte ben 3 adet ders aldım: Network Simulation and Modeling, English for Academic Purposes ve Agile Software Development: A NodeJS application in one week.

Network Simulation and Modeling: Dersi Anna Förster veriyordu ve gerçekten tek kelimeyle muhteşem bir hocaydı. Omnetpp adında C++ temelli derleyicisi Eclipse derleyicisine birebir eşdeğer bir modelleme ve simülasyon derleyicisi ile gerçek hayattan örneklerle simülasyonlar oluşturduk. Çok kısa bir sürede hepimiz Omnetpp'yi nasıl kullanacağımızı Anna'nın muhteşem hocalığı ve sabrıyla öğrendik. Ders bittiğinde hepimiz gerçekten isteyerek uzaktan bitirmek üzere projeler aldık.

Academic Purposes: Bu ders biraz gergin geçti sanırım hepimiz için. Hocamız oldukça ciddi bir Alman disiplinine sahipti, ders süresince herkes pür dikkat ne anlatacağını dinliyor, ne söylerse harfiyle yapıyordu. Bu derste sunum yapma ve konuşma yeteneklerimizi geliştirme üzerinde çalıştık :) Neyse ki bitti...

Agile Software Development: A NodeJS Application in One Week: Dersi Franziska Hinkelmann veriyordu. Gerçekten sürekli güler yüzlü ve sabırlı her birimizin başında tek tek vakit geçirerek 5 günde basit bir Chat Server yaptırdı. Bu 5 günlük süreç içerisinde Agile Software Development adına gerçekten çok fazla şey öğrenmiş olmamızın yanı sıra NodeJS'i de kendi kendimize Franziska'nın yardımları ile öğrendik. Dersteki tek Türk bendim ve benim dışımdaki tüm öğrenciler Alman'dı benim dışımda herkes Almanca konuşabiliyor olmasına rağmen sırf benim için İngilizce işlendi ders ve grup çalışmaları da inanılmaz eğlenceli geçti.





Dersler dışında Network Party'ler ve Jobforumlar da düzenlendi. Job Forum'dan özellikle bahsetmek istiyorum, çünkü hepimiz için güzel bir deneyimdi. Özellikle Intel ve Wooga benim çok dikkatimi çektiği için bu ikisinden bahsedeceğim. Intel bize Yüksek Lisans ve Doktora için sağladığı imkanlardan ve iş olanaklarından bahsetti ve özellikle Intel'in iş imkanları ve yüksek lisans ve doktora için sağladığı imkanlar her birimiz adına inanılmaz çekici oldu. Wooga'ya gelecek olursak sunumunun ardından Intel bile gözümüzde söndü. Eğlenerek çalışmanın yeni adı Wooga haline geldi gözümüzde. Bunun sebepleri arasında özellikle Jelly Splash ve Diamond Dash gibi hepimizin bildiği oyunları hayata geçiren şirket olmaları olabilir ancak en çok çalışma ortamlarının eğlencesiydi kendi adıma beni cezbeden. Merak edenler için Wooga Tour videosu: http://vimeo.com/64214207
JobForum'un hemen ardından Kültürel Farklılık Workshop'u düzenlendi ve Informatica Feminale için orada bulunan tüm kadınlar bir araya toplanıp yurt dışı deneyimlerimiz hakkında konuştuk. Karşılıklı olarak öğrenci değişim deneyimleri ve imkanlarımızdan bahsettik.


Günler nasıl geçti gerçekten bilmiyorum, sadece ben değil herbirimiz için durum aynıydı. Bremende geçirdiğimiz günler çocukluğumuzda anlatılan gibi bir masaldı sanki; masalımızın asıl kahramanı ise Zeynep'ti. O doğma büyüme Almanyalı bir Türk ve bizim için anneden, abladan farksızdı. Her birimizin kız kardeşi oldu 2 haftada her anımızla, sorunumuzla, mutluluğumuzla tek tek ilgilendi. Bazen etkinliklere geç kaldığımızda kızdırdık onu ama yine de sabretti, derslere girmediğimiz şehir şehir gezdiğimiz oldu ama o yine de bize hep anlayışlı ve güler yüzlüydü; rehberdi, arkadaştı, kardeşti. Şimdi bizim orada bir kızkardeşimiz, onun da Türkiye'nin farklı farklı şehirlerinde kızkardeşleri var. Etkinlik bittiğinde her birimiz gerçekten çok üzüldük ve tekrar görüşmek dilekleri ile defalarca sarılarak birbirimizden ayrıldık. Informatica Feminale bize hiç unutamayacağımız, kariyerimizde yolumuzu çizerken önümüzü aydınlatacak, vizyonumuzu genişleten bir etkinlik olarak aklımızın ve kalbimizin en güzel yerinde yaşayacak. Tüm kızlar adına her şey için tekrar tekrar özellikle Veronika ve Zeynep'e, ayrıca her fırsatta yanımızda olan Reyyan hocamıza teşekkürler ediyorum.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Adım Adım Weka Kullanımı

WEKA bir veri madenciliği uygulamasıdır ve Yeni Zellanda'daki Waikato Üniversitesi tarafından geliştirilmektedir. Bu yazının amacı WEKA Explorer'ı kullanmayı öğretmektir.

Weka ile Sınıflandırma

"Preprocessing" aşamasında veri setimizi yükledik ve eğer gerekliyse ön aşamadan geçirdikten sonra sınıflandırma aşamasına geçebiliriz. Weka nedir, Ön İşlem bölümünde neler yapılır sorusunun cevapları için önce bu yazımı okumalısınız. SINIFLANDIRMA Verimizi ön işlemden geçirdikten sonra artık sınıflandırabiliriz. WEKA'yı kullanarak bir çok sınıflandırıcıyı kullanabilirsiniz; Karar Ağaçları, SVM, Multi-layer Perceptrons vs. Veri setinizi yükledikten sonra  Classify  bölümüne tıklayarak sınıflandırma sayfasına erişebilirsiniz. Ön tanımlı ayarlara göre  ZeroR   algoritması gelmektedir. Bu algoritmanın başarımı çok düşük olduğu için ben " Iris " veri seti için iyi sonuç verdiği bilinen J48 algoritması ile devam edeceğim:

Chosen - Ciphertext Attack

Chosen-Ciphertext Attack'ı Türkçeye Seçilmiş Şifreli Metin Saldırısı olarak çevirebiliriz. Bu yöntem ile bir saldırgan seçtiği şifreli metinlerin bilinmeyen bir anahtar altında çözümlerine bakarak anahtarı bulmaya yönelik olarak çalışır. Bu yöntemde saldırganın düşman sisteme bir veya daha fazla ciphertext'i(şifreli metin) vererek plaintextleri(düz metin) elde etme şansı vardır. Bu bilgiler sayesinde saldırganın bilinmeyen şifreyi elde edebilme olasılığı yüksektir. Örnek olarak El Gamal kripto sistemi semantik olarak güvenli bir sistemdir. Seçilmiş düz metin saldırısı (Chosen plaintext attack) ile elde edilemez ancak seçilmiş şifreli metin saldırısı ile kolaylıkla alt edilebilir. Başka bir örnekte SSL protokolünde kullanılan eski RSA kripto sistemi Uyarlanır Seçilmiş Şifreli Metin Saldırısı (Adaptive Chosen Ciphertext Attack) ile SSL Session key'i ortaya çıkarıyordu.  Seçilmiş Şifreli Metin Saldırı Yöntemini nasıl kullanabileceğimize gelince Alice ve Bob'un mesajlaşt